تاریخ انتشار: پنجشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۰
آیتالله جوادیآملی:
اقتصاد اسلامی به دنیای غرب عرضه شود
قم نیوز: مفسر قرآن کریم گفت: حوزههای علمیه باید الگوی صحیح اقتصاد اسلامی را به مردم خسته از نظام سرمایهداری غرب عرضه کنند.
به گزارش قم نیوز، آیتالله عبدالله جوادیآملی در همایش عمومی حوزویان با عنوان حوزه و مطالبات مقام معظم رهبری که پیش از ظهر امروز در سالن جلسات مدرسه دارالشفا قم برگزار شد، اظهار کرد: حقشناسی نسبت به نظام اسلامی وظیفه همگانی است و خداوند هیچ نظامی را که برکت الهی بر روی زمین باشد تغییر نمیدهد مگر اینکه مردم بخواهند.
وی افزود: مهمترین رسالت ما حفظ حوزه علمیه از گزند هرگونه اختلاف است زیرا حوزه منشا برکت نظام بوده و حفظ نظام وظیفه حوزههای علمیه است هر چند یک سری وظایف ذاتی و نخستین نیز مانند پذیرش برخی مسئولیتها و درس و بحث وجود دارد اما وظیفه اساسی حوزهها همان رسالت انبیا الهی است.
این مفسر قرآن کریم با بیان اینکه مهمترین رسالت حوزههای علمیه در شرایط کنونی حفظ نظام اسلامی است، تصریح کرد: این امر با گفتار و نصیحت میسر نیست بلکه قداست حوزه حافظ نظام است هر چند تاکنون نیز به همین صورت بوده است.
وی گفت: رابطه نظام با حوزه به این صورت است که برخی افراد حوزوی در حل مشکلات علمی و گاهی نیز علاوه بر آن در حل مشکلات عملی نظام را یاری میکنند اما باید توجه داشت که رسالت گروه نخست دارای دو عنصر محوری اعتقادات حوزه و اقتصاد حوزه است.
جوادیآملی با اشاره به شرایط کنونی خاورمیانه که تشنه حقایق و معارف الهی است، ابراز کرد: همسایه شمالی ما، مصر را دعوت به کفر و نظام لائیک میکند در حالیکه باید توجه داشت اگر خاورمیانه به سمت اسلامی شدن حرکت کند جبهه دین تقویت میشود و اگر نظام لائیک برقرار شود ما تنها خواهیم ماند.
وی وظیفه حوزه در شرایط بحرانی حاضر را تقویت بعد اعتقادی دانست و تاکید کرد: چنانچه برای مردم این مناطق روشن شود که مرگ پایان زندگی نیست آنگاه متوجه خواهند شد که باید چگونه در این دنیا زندگی کنند تا در آن جهان روسفید باشند.
استاد حوزه علمیه خواستار رابطه تنگاتنگ حوزویان با مسئولان دیپلماسی کشور شد و افزود: باید مردان سیاست را تقویت کرد تا به صورت انفعالی برخوردی صورت نگیرد زیرا باید شرایط را برای گسترده شدن و ساماندهی اسلام در کشورهای منطقه فراهم ساخت.
وی در ادامه به بعد اقتصادی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر دعوت غرب به اسلام کار آسانی نیست اما به وسیله عرضه اقتصاد اسلامی به مردم این کشورها میتوان راه سومی به آنها نشان داد زیرا آنها از نظام سرمایه سالار غربی ناامید شده و نیز نباید به دام اقتصاد دولت سالار کمونیستی دچار شوند.
جوادیآملی با اشاره به تظاهرات مردم آمریکا در بیش از هزار شهر این کشور علیه اقتصاد سرمایه سالاری خاطرنشان کرد: چنانچه قیام مردم آمریکا به ثمر برسد نظام اسلامی باید حرف زندهای برای ارائه به آنها در زمینه اقتصاد داشته باشد وگرنه تجربه نظام کمونیستی در آنجا تکرار میشود.
وی خواستار تالیف کتابهایی قوی مانند کتب فقهی در زمینه اقتصاد، دین و سیاست شد و افزود: رسول گرامی اسلام و امام صادق (ع) در روایتی فرمودهاند که دین از آیات محکمه، فرایض و سنت تشکیل شده است اما این حدیث باید مورد بازتعریف قرار گیرد تا منظور اصلی آن بزرگواران مشخص شود.
این مفسر قرآن آیات محکمه را شامل معارف و اعتقادات اصیل دانست و گفت: فرایض شامل فقه بوده و منظور از سنت، اخلاق اسلامی و الهی است که به وسیله این سه ضلع، نظام اسلامی تقویت شده و جامعه اداره میشود.
جوادیآملی با بیان اینکه دین از جانب خداوند برای اداره بهتر زندگی انسانها آمده است، تصریح کرد: همین دین میگوید که عدل به تنهایی نمیتواند مردم را اداره کند بنابراین فصل سومی پیشنهاد شده که اخلاق به عنوان مکمل قانون در جامعه باید پیاده شود و نیز امر به این مسئله شده است.
وی حوزههای علمیه را متولی اخلاق دانست و گفت: چنانچه اخلاق با اعتقاد همراه باشد آنگاه نوبت به عنصر محوری دوم یعنی اقتصاد میرسد و در این زمینه ارائه الگوی صحیح اقتصاد اسلامی به کشورهای خاورمیانه برای حمایت در مقابل نظام لائیک کار آسانتری نسبت به ارائه آن به غرب است.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به وجود سه نظام اقتصادی در جهان افزود: برخی عقیده دارند که دولتها باید مدیریت اموال جامعه را بر عهده بگیرند که این نظریه همان نظام منحوس سوسیالیستی شوروی سابق است اما در مقابل عدهای دیگر به کسب آزاد و سرمایهداری اعتقاد دارند که این موضوع نیز موجب قرار گرفتن ثروت جامعه در دستان عدهای خاص میشود.
وی گفت: خداوند در قرآن کریم میفرماید مبادا کاری کنید که سرمایهها در جایی انباشته شوند زیرا اموال روی زمین مانند خونی هستند که باید در همه رگهای بدن جاری شود و چنانچه این خون در جایی انباشته شود موجب فلج شدن شده و این مسئله نیز سبب اجیر شدن عده ای دیگر برای کار میشود.
این مفسر قرآن کریم با بیان اینکه خداوند انسان را با کرامت آفریده ابراز کرد: دین خواهان زندگی انسان همراه با کرامت است بنابراین در روایات از مزدوری نهی شده است.
وی افزود: دین نمیخواهد که جامعه با ذلت اداره شود و اسلام وام دار بودن افراد را نمیپذیرد زیرا سرمایهها باید در دست همه مردم جامعه قرار گیرد.
جوادیآملی با تاکید بر شناخت حوزویان از هر سه ضلع دین و ارائه اقتصادی پویا به جهانیان تصریح کرد: ربا و رباخواری یک نوع جنون و سفاهت است و نمی توان به وسیله قانون گذاری حق را باطل و باطل را حق جلوه داد.
وی به محاق رفتن بانکهای رباخوار را نتیجه وجود فرهنگ ربا در جامعه دانست و گفت: باید کتابهایی در زمینه اقتصاد سالم اسلامی نوشته شود و به جهانیان ثابت کنیم که دو نظام اقتصادی دیگر در جهان غلط هستند و بدین وسیله قرض و وام را از جامعه دور کنیم.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه مردم غرب تشنه اقتصاد سالم و صحیح هستند، افزود: آنها از نظام سرمایهداری به ستوه آمده اند و این وظیفه ماست که راه سومی را به آنها نشان دهیم.
وی تاکید کرد: باید با همت بلند ساده زیستی را گسترش داده و با ارائه اعتقادات و اقتصاد مستدل به خاورمیانه و دنیای غرب، آنها را به سمت اسلام و قرآن رهنمون شویم.
انتهای پیام/۱۰۵