تاریخ انتشار: پنجشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۰
علی لاریجانی:
حدیث و سنت بهترین ابزار دستیابی به حقیقت قرآن است
قم نیوز: نماینده مردم قم در مجلس گفت: برای تقرب به بطون قرآن، استفاده از احادیث و سنت بهترین ابزارها هستند زیرا گستردگی روایات و معصومیت ائمه اطهار(ع) در این زمینه یقین آورند.
به گزارش قم نیوز، علی لاریجانی در مراسم رونمایی از موسوعه معارف الکتاب و السنة و دانشنامه قرآن و حدیث که پیش از ظهر امروز در موسسه دارالحدیث قم برگزار شد، اظهار کرد: در حوزه علمیه قم توجه ویژهای به دستهبندی احادیث شده و نگارش این دو مجموعه نیز از سه منظر قابل بررسی است.
وی افزود: در نگاه نخست باید به نخبگان و متخصصان حوزه دانش اسلامی توجه کرد زیرا قرآن پایه اصلی تاملات اسلامی بوده و جزو نصوص قطعی مسلمانان تلقی میشود بنابراین پژوهشگران و دانشمندان اسلامی باید راهی برای دستیابی به بطون این کتاب آسمانی و کشف حقیقت آن بیابند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به روشهای کشف حقیقت در میان فیلسوفان گفت: عقیده برخی بر این است که باید مراد مولف را دریافت در حالی که عدهای دیگر نص موجود را مورد بررسی قرار داده و سعی میکنند از همین طریق به حقیقت دست یابند که در حوزه دین با توجه به اینکه قرآن کلام الهی است، کاوشها بر اساس روش نخست صورت میگیرد.
وی عنوان کرد: در این روش برای دست یافتن به مراد مولف ملاحظاتی وجود دارد که از آن جمله میتوان به سیستمی سازگار میان تفاسیر مختلف و خالی بودن آنها از تناقضات اشاره کرد و برخی ملاحظات نیز مربوط به زبانهاست و بعضی دیگر نیز به شرایط تاریخی برمیگردد.
لاریجانی با بیان اینکه امور سلبیه و ایجابی در این روش وجود دارند، خاطرنشان کرد: با این همه تمام این موارد هر یک برای رسیدن به قطعیت کفایت نمیکنند بنابراین بیشتر صاحبنظران قائل به تنوع در تفسیر هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: قرآن سند قطعی برای مسلمانان است و عالمان دینی به دنبال کشف حقیقت هستند و مهمترین جایگاه دسترسی آسان به این مسئله، سنت به معنای مجموعه روایات پیامبر و اهل بیت(ع) است.
وی دو ویژگی گستردگی احادیث و مقام عصمت و طهارت ائمه اطهار(ع) را موجب دستیابی به حقیقت در مذهب شیعه دانست و تصریح کرد: هیچ مذهبی به جز شیعه چنین خصوصیتی ندارد و هر چند برای مطالعه احادیث نیز ملاحظاتی وجود دارد اما به علت حجم بالا و روشمندی علما، کار سادهتری پیش روی محققان قرار دارد.
لاریجانی اظهار کرد: در سنجش احادیث، حجت عقلانی نیز ورود پیدا میکند و بر خلاف نظر بسیاری از ظاهرگرایان اهل تسنن، یاری عقل در فهم قرآن در میان شیعیان مخالف نص کلام الهی نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عقلانیت در ساحات مختلف نظری دارای کارکرد و متد خاص خود است، گفت: برای تقرب به بطون قرآن، استفاده از احادیث و سنت بهترین ابزارها هستند زیرا گستردگی روایات و معصومیت ائمه اطهار(ع) در این زمینه یقین آورند.
وی افزود: پس از بحارالانوار، این دو مجموعه قرآنی و روایی گستردهترین کتابهایی هستند که در این زمینه به رشته تحریر درآمدهاند و نیاز فراوانی نیز به آنها در ساحتهای مختلف سیاسی و اجتماعی احساس میشد.
لاریجانی منظر دیگر این کار عظیم را نیاز عموم مردم به معارف دینی برشمرد و خاطرنشان کرد: در سنت خطابه این کشور، وعاظ و خطبا نخست با بهرهگیری از آیات قرآن مطلبی را برای مخاطبان مطرح کرده و در ادامه با استفاده از احادیث و حوادث تاریخی به شرح آن میپرداختند تا در نهایت مردم را اغنا کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: روش پلکانی با توجه به سن و سال و نیز سطح عقل و درک مردم و با درنظر گرفتن ظرفیت افراد مختلف و ملاحظات روانشناسی در بیان مفاهیم دینی برای عموم مردم استفاده میشود.
وی با تاکید بر نقش خطبا در توجیه سیاستهای داخلی و خارجی برای مردم تصریح کرد: نخستین وظیفه وعاظ و خطبا، هدایت دینی عموم است و با این وصف نیز این دو مجموعه دریچه دیگری برای هدایت عموم مردم در اختیار آنها قرار داده است.
لاریجانی تعامل با جهان اسلام را منظر دیگری از ضرورت نگارش چنین آثاری دانست و گفت: امروز موج توجه به سنت اسلامی در جهان اسلام به صورت جدی به راه افتاده و در این مواجه فکری، عالم تشیع با توجه به گستردگی و اسلوب عقلانی خود در کشف حقایق نقش اساسی دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: وظیفه مهم حوزههای علمیه، شکل دادن به این تعاملات است و در سالهای اخیر اینگونه پژوهشها رواج زیادی داشته است و در شهر قم نیز مراکز شیعهشناسی به کاوشهای عمیق در این راستا میپردازند.
انتهای پیام/۱۰۵